GIS zonder GIS server

Posted on Posted in Uncategorized

GIS zonder GIS server – Mogelijkheden van de NoSQL database MongoDB

Update: Presentatie gemist? Of nog even wat terugkijken? Klik hier om de presentatieslides van deze inspiratiesessie te zien.

Op woensdag 25 november, tijdens de OSGeo.nl dag van GeoBuzz hou ik een inspiratiesessie over de wereld van NoSQL, met MongoDB als casus. MongoDB is één van de bekendste NoSQL database oplossingen van het moment. Het biedt organisaties een flexibele en laagdrempelige database oplossing die net even anders werkt dan de gebruikelijke systemen.
Het doel is om te laten zien en ervaren waar de kansen liggen voor MongoDB, maar ook waar een traditionele database nog prima voldoet en zelfs een betere keuze kan zijn. De redenen om voor MongoDB te kiezen liggen minder voor de hand dan je zou vermoeden. Concrete voorbeelden, de demo ‘GIS zonder GIS server’ en natuurlijk de geospatial features van MongoDB komen aan bod.

De sessie bestaat uit twee delen.
a) Achtergrond NoSQL
Wat verstaat men onder NoSQL? Hoe passen MongoDB en een relationele database in dit plaatje? De onstaansgeschiedenis van NoSQL en een klein beetje database theorie, zodat iedereen weer weet het het zit.
b) Laten zien
Hoe anders is MongoDB? Hoe bouw je een webinterface voor MongoDB? Aan de hand van de demo ‘GIS zonder GIS server’ kun je zelf ervaren waar de kansen liggen voor MongoDB.

Biografie
Msc. Ing. Bart Baas (Baasgeo) is zelfstandig en onafhankelijk adviseur voor geo informatie vraagstukken. Zijn interesse in open source software, programmeren en geo-data combineert hij via praktische oplossingen – zoals de mobiele data verzamel app ‘Cogo’. Na ruim 5 jaar werkzaam te zijn geweest als ingenieur in de civiele techniek heeft hij in 2012 de masteropleiding GIMA aan de universiteit van TU Delft afgerond.

Nog veel meer!
Op het programma staan ook presentaties over indoor mapping, over GIS en modellering, over het gebruik van het statistische pakket “R” voor geo-toepassingen. Maar ook kun je zelf aan de slag in een hands-on workshop over het desktop GIS-pakket QGis. En uiteraard komen in het programma de nieuwste releases van GeoNetworks, GeoServer, OpenLayers en QGis aan bod.

Meer informatie
geobuzz.nl
osgeo.nl