Neo4j versus PostGIS

Posted on Posted in Uncategorized

Mijn MSc. onderzoek naar een NoSQL systeem genaamd Neo4j, de mogelijkheden, voordelen en nadelen wanneer dit systeem wordt gebruik om OpenStreetMap op te slaan en te bevragen. Deze studie en onderzoek startte in juli 2011 was in in mei 2012 afgerond. De samenvatting is hier te vinden.

Dit onderzoek vergelijkt de NoSQL Neo4j database met de traditionele relationele database PostgreSQL wanneer ruimtelijke vector data wordt opgeslagen en bevraagd. Het doel van deze studie was om te bepalen of een traditionele relationele database zoals PostGIS, of een NoSQL-systeem, zoals Neo4j-Spatial, effectiever zou zijn als onderliggende technologie voor OpenStreetMap data.

Meerdere aspecten zijn van belang bij het vergelijken van ruimtelijke database-systemen. Om de twee verschillende systemen goed te kunnen vergelijken is een evaluatie methode ontwikkeld die zowel objectieve als subjectieve metingen beoordeeld, dit op basis van documentatie en ervaring. De objectieve tests beoordelen verwerkingssnelheid van een vooraf gedefinieerde set van vragen, het gebruik van schijfruimte en de schaalbaarheid van het systeem. Subjectieve tests omvatten looptijd/niveau van support, stabiliteit en gebruiksgemak.
Twee testomgevingen zijn gemaakt met identieke OpenStreetMap gegevens in zowel de grafische database als de relationele database. Hoewel de systemen fundamenteel verschillen, zijn identieke bewerkingen (queries) ontwikkeld die gelijke resultaten leveren van meerdere studiegebieden.

Het volledige onderzoek kan hier worden gedownload.